Την 9η Νοέμβρη 1938 (γνωστή και ώς νύχτα των κρυστάλλων) γράφτηκε μια απο τις μελανότερες σελίδες στην ανθρώπινη ιστορία με το μαζικό πογκρόμ των οπαδών του ναζιστικού κόμματος ενάντια στους εβραίους της Γερμανίας και της Αυστρίας. Πάνω απο 30,000 άνθρωποι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ενώ στην ουσία δόθηκε το έναυσμα για την μαζική εξόντωση του εβραϊκού πληθυσμού που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα. Μετά το τέλος του 2ου Π.Π. η 9η Νοέμβρη ανακυρήχθηκε μέρα μνήμης αφιερωμένη στα θύματα του ρατσισμού και του ναζισμού.
Όπως δήλωσε ο κ. Παπουτσής: «Η 9η Νοεμβρίου είναι ημέρα μνήμης και τιμής σε εκείνους σε όσους υπέφεραν από το ναζισμό και τον ρατσισμό και όχι ραντεβού με τη βία. Σήμερα είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος για την Ελλάδα αλλά και για την Ε.Ε. όπου παρατηρήται ενίσχυση των βίαιων ακροδεξιών συμμοριών. Γι' αυτό, έχουμε υποχρέωση να εγγυηθούμε την ηρεμία, την κοινωνική ειρήνη και την ασφάλεια όλων των πολιτών με στενή συνεργασία της πανεπιστημιακής κοινότητας, της πολιτείας και των αστυνομικών αρχών».
Στο ίδιο πνέυμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις των πρυτανικών αρχών της χώρας: "Γεγονότα που ντροπιάζουν την ελληνική κοινωνία όπως τα χθεσινά, δεν απειλούν μόνο το χαρακτήρα των εκδηλώσεων μνήμης, αλλά και αμαυρώνουν τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα. Ο ιστορικός χώρος του Α.Π.Θ. πρέπει να μείνει ανοικτός και να λειτουργήσει ομαλά και αντάξια της εθνικής του διάστασης.''
Στη σύσκεψη πήραν μέρος από την πλευρά των πρυτανικών αρχών, ο πρύτανης του Μετσοβείου Πολυτεχνείου κ. Σίμος Σιμόπουλος, οι πρυτάνεις του Οικονομικού, Γεωπονικού και του Πανεπιστημίου Πειραιά κύριοι Γρηγόρης Πραστάκος, Γιώργος Οικονόμου και Κωνσταντίνος Φεγγέρος, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανόλης Οθωνας, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Γρηγόρης Τασούλας, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου, ο υπαρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Γιάννης Ραχωβίτσας και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι των άλλων υπηρεσιών.
0 σχόλια:
σχόλιο στο περιθώριο...