Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πιέζει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση, είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ κ. Πέτερ Πρατ, ότι σε εξαιρετική περίπτωση η κεντρική τράπεζα μπορεί να τυπώσει νέο χρήμα και να το μοιράσει απευθείας στους πολίτες ώστε να τονώσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Σε συνέντευξή του προς την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο κ. Πρατ διευκρίνισε ότι αν επιδεινωθεί και άλλο η οικονομία της Ευρωζώνης, τότε η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια καταθέσεων για τις τράπεζες από το -0,4% που τα είχε μειώσει στις 10 Μαρτίου. «Αν επιδεινωθούν οι προοπτικές για την οικονομία εξαιτίας αρνητικών σοκ ή αν οι συνθήκες χρηματοδότησης δεν προσαρμοστούν στον βαθμό και την κατεύθυνση που απαιτείται, ώστε να ενισχυθούν η οικονομία και ο πληθωρισμός, εξακολουθούμε να έχουμε στο οπλοστάσιό μας τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού». Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ μπορεί να τυπώσει χρήμα και να το μοιράσει απευθείας στους πολίτες της Ευρωζώνης, ο κ. Πρατ είπε στη La Repubblica ότι «ναι, όλες οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να το κάνουν. Μπορείς να τυπώσεις χρήμα και να το μοιράσεις στον κόσμο. Αυτά είναι τα ουρανοκατέβατα χρήματα (helicopter money)». «To ερώτημα είναι αν και πότε είναι η σωστή χρονική στιγμή να καταφύγεις σε ένα τέτοιο εργαλείο, το οποίο είναι η αλήθεια ότι είναι ακραίο εργαλείο», κατέληξε ο κ. Πρατ.
όχι και η φιλανδία ρε παιδιά
Μια άλλη μερίδα οικονομολόγων, όμως, επισημαίνει πως η μικρή χώρα των πέντε εκατ. ατόμων έχει επωφεληθεί από τον φτηνό δανεισμό της Ευρωζώνης χάρη στην πολιτική της ΕΚΤ και εντοπίζει τα αίτια των δεινών της Φινλανδίας στη διάρθρωση της οικονομίας της. Τονίζουν πως μέχρι προσφάτως οι δημόσιες δαπάνες της έφταναν στο 59% του ΑΕΠ της ενώ το φινλανδικό εργατικό δίκαιο ήταν από τα πλέον άκαμπτα στον κόσμο: το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το έχει κατατάξει στην 103η θέση μεταξύ 144 χωρών με κριτήριο την ευελιξία στην αγορά εργασίας. Σύντομα πολλά από αυτά θα αποτελούν παρελθόν όπως και το κόστος της εργασίας, που μέχρι προσφάτως ήταν κατά 20% υψηλότερο από της Γερμανίας.
το τέλος αφιερωμένο στους φίλους που μετράνε τα ένσημά τους
Το δημογραφικό πρόβλημα πίσω από αυτήν την πραγματικότητα είναι ότι σε όλη την Ευρώπη καταγράφεται υπογεννητικότητα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, ο ρυθμός των γεννήσεων έχει υποχωρήσει κατά 40% από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα, με περίπου 1,5 παιδιά ανά γυναίκα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από τα 69 χρόνια στα 80. Η Ε.Ε. έχει ασκήσει πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να υπολογίζουν και να δημοσιοποιούν εκτενώς το κόστος των υποχρεώσεών τους για την καταβολή συντάξεων. Μέχρι στιγμής, λίγες χώρες υπολογίζουν με ακρίβεια το ύψος των συντάξεων που πρέπει να καταβάλουν. Από το 2017, όμως, η νομοθεσία της Ε.Ε. θα τις υποχρεώνει να υπολογίζουν το συνολικό ποσό που θα οφείλουν σε όσους θα είναι συνταξιούχοι τότε, αλλά και σε όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον.
0 σχόλια:
σχόλιο στο περιθώριο...